Under Säffle Kommuns projekt, Säffle City 2.0 2018, väcktes tanken att skapa ett motorevenemang i Säffle city. Ett motorevenemang där även den vanlige motorintresserade Säfflebon kan delta på olika sätt. Det skulle inte bara vara en renodlad rallytävling där man behöver rallylicens och rallybil, utan en tävling som attraherar den motorintresserade invånaren som idag inte har någon laglig möjlighet att kunna tävla med sin bil lokalt.

Säffle har en lång tradition av motorintresse,  allt ifrån ungdomar till proffesionella seniorer på högre tävlingsnivå. Detta tyckte projektgruppen i Säffle City 2.0 skulle tillvaratas. Kontakt togs med Säffle Motor Club för att skaffa information kring regelverk, lagstiftningar och en bättre bild av hur man kunde gå vidare. Säffle Motor Club tände på alla cylindrar och så även Säffle kommun.

8 juni 2019 arrangerades första upplagan av motorfesten som döptes till Seffle City Motor Challenge. Den arrangerades av Säffle Motor Club i samarbete med huvudsponsorn Ramudden, dåvarande centrumföreningen ELSA, Säffle kommun och initiativtagaren och säfflebon Björn Richter.  

Samma datum 2019 arrangerade även Säffle Motorclub rallytävlingen Lars Erik Torph Memorial i Säffle och sista superspecialsträckan  var samma sträcka som Seffle City Motor Challenge. Denna tävling ingick i Svenska Rally Cupen vilken är den, till antalet deltagande bilar, största rallyserien i Sverige. Detta betydde att centrala Säffle dessutom  fylldes av ca 240st renodlade rallybilar under dagen.

För att skapa en folkfest arrangerades det i anslutning till tävlingen även olika kringevenemang tillsammans med handlarna, sponsorer, företagen och föreningarna i Säffle.  Det blev en riktig succe med massor av fina recensioner både från deltagande ekopage ochfrån publik och handlarna i Säffle. Tanken var att skapa ett återkommande arrangemang om det föll väl ut första året och det gjorde det! Därför är vi riktigt glada att vi nu kan presentera årets upplaga av Säffle City Motor Challenge!

Så kom pandemin Covid-19.....
2020 års upplaga skulle bli av en lite annan karaktär än premiäråret men konceptet med en regularitytävling för vanliga bilar skulle vara kvar! Nytt var bland annat att en separat aktör, Medelhavskällaren Säffle,  skulle arrangera en torgfestival, Crazy Daisy - Säffle Torgfestival 2020 torsdag, fredag och lördag med underhålling för hela familjen från lunch till sena kvällen! Det var upplagt för massor av olika band och musikunderhållning från scenen och mat/dryck inom området på Stortorget. Superkul nyhet tycker vi och verkligen något som skulle ta eventet till nya höjder! 

Det det skulle bli 2st olika huvudklasser under dagen och alla skulle åkt samma sträcka i centrala Säffle. Sträckan är relativt lik 2019 års sträcka i centrala Säffle, men med några mindre justeringar. Ena huvudklassen är en regularitytävling och i korta drag får alla typer av bilar vara med sålänge de är godkända för att framföras i vanlig trafik och med gällande trafikförsäkring. Sträckan skulle köras 2 gånger och vinnaren blir den som kommer närmast sin egna, första tid. Tävlingsregler finner ni via denna länk. Andra huvudklassen skulle 2020 bli en rallytävling av sprint-karaktär där ekipagen kör sträckan flera gånger i olika heat. 

En ytterligare nyhet som skulle utveckla eventet ytterligare 2020 var en driftinguppvisning i lunch-pausen. Mitt i centrala Säffle skulle 2 väletablerade driftingförare göra en grym show med sina bilar. 1000hk och partypipor hade fått centrala Säffle att både skallra och lukta racing. 

Nu laddar vi istället om för ett riktigt rejält event 2021!Varmt välkomna önskar tävlingsledningen!