Under Säffle Kommuns projekt, Säffle City 2.0 2018, väcktes tanken att skapa ett motorevenemang i Säffle city. Ett motorevenemang där även den vanlige motorintresserade Säfflebon kan delta på olika sätt. Det skulle inte bara vara en renodlad rallytävling där man behöver rallylicens och rallybil, utan en tävling som attraherar den motorintresserade invånaren som idag inte har någon laglig möjlighet att kunna tävla med sin bil lokalt.

Säffle har en lång tradition av motorintresse,  allt ifrån ungdomar till proffesionella seniorer på högre tävlingsnivå. Detta tyckte projektgruppen i Säffle City 2.0 skulle tillvaratas. Kontakt togs med Säffle Motor Club för att skaffa information kring regelverk, lagstiftningar och en bättre bild av hur man kunde gå vidare. Säffle Motor Club tände på alla cylindrar och så även Säffle kommun.

8 juni 2019 arrangerades första upplagan av motorfesten som döptes till Seffle City Motor Challenge. Den arrangerades av Säffle Motor Club i samarbete med huvudsponsorn Ramudden, dåvarande centrumföreningen ELSA, Säffle kommun och initiativtagaren och säfflebon Björn Richter.  

Samma datum 2019 arrangerade även Säffle Motorclub rallytävlingen Lars Erik Torph Memorial i Säffle och sista superspecialsträckan  var samma sträcka som Seffle City Motor Challenge. Denna tävling ingick i Svenska Rally Cupen vilken är den, till antalet deltagande bilar, största rallyserien i Sverige. Detta betydde att centrala Säffle dessutom  fylldes av ca 240st renodlade rallybilar under dagen.

För att skapa en folkfest arrangerades det i anslutning till tävlingen även olika kringevenemang tillsammans med handlarna, sponsorer, företagen och föreningarna i Säffle.  Det blev en riktig succe med massor av fina recensioner både från deltagande ekipage och från publik och handlarna i Säffle. Tanken var att skapa ett återkommande arrangemang om det föll väl ut första året och det gjorde det! Därförplanlades nästa års upplaga direkt.

Så kom pandemin Covid-19.....
Både 2020 och 2021 års upplagor blev inställda på grund av pandemin. Planeringen har dock pågått bakom kulisserna och evenemanget har utvecklats. 

Vi kan stolt presentera att 2022 års upplaga blir en deltävling med SM-status! Det är bäddat för en rejäl folkfest när denna SM-deltävling i asfaltsprint arrangeras i centrala Säffle.


Varmt välkomna önskar tävlingsledningen!